Piston.my

Johor Akan Uji Kod QR Untuk Sistem Imigresen

Projek untuk menguji kod QR untuk sistem pelepasan imigresen di Johor dijadualkan dimulakan pada Jun, seperti yang diumumkan oleh Baharuddin Tahir, pengarah Imigresen negeri. Menurut The Star, projek ini akan dijalankan di kedua-dua Bangunan Sultan Iskandar (BSI) dan Kompleks Sultan Abu Bakar (KSAB) Kastam, Imigresen dan Kuarantin (CIQ).

Pada mulanya, rancangan itu adalah untuk melancarkan projek pada bulan Jun, walaupun terdapat kemungkinan ia ditangguhkan bergantung kepada kesediaan infrastruktur dan sistem yang dibangunkan untuk pelepasan kod QR.

Pelepasan imigresen kod QR pada mulanya akan dilaksanakan untuk bas kilang yang melalui BSI dan KSAB. Jika projek perintis berjalan lancar, ia akan diperluaskan untuk merangkumi mod pengangkutan lain. Johor akan menjadi negeri pertama di Malaysia yang melaksanakan sistem pelepasan imigresen kod QR seperti itu.

Sebelum ini, pengembara yang kerap antara Malaysia dan Singapura menyatakan jangkaan mereka terhadap pelaksanaan pantas sistem pelepasan imigresen kod QR di dua pusat pemeriksaan sempadan darat. Mereka percaya sistem itu dapat menjimatkan masa dan mengurangkan kesesakan lalu lintas.

Singapura telah pun mula melancarkan inisiatif yang sama pada 19 Mac, membenarkan pemandu di pusat pemeriksaan Woodlands dan Tuas untuk menggunakan kod QR dan bukannya pasport untuk pelepasan imigresen. Pengembara menjana kod QR mereka melalui aplikasi mudah alih sebelum tiba di kaunter imigresen.

Semasa menandatangani memorandum persefahaman bagi Zon Ekonomi Khas Johor-Singapura pada 11 Jan, kedua-dua Malaysia dan Singapura bersetuju untuk meneroka inisiatif bagi memudahkan proses yang lancar. Ini termasuk menggunakan sistem kod QR di kedua-dua belah pihak untuk mempercepatkan pelepasan imigresen.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan