Piston.my

Berita Terkini

Porsche telah melancarkan versi baru Panamera tahun lalu, memberikan facelift dan beberapa peningkatan di dalamnya. Mereka bermula dengan model V-6 biasa dan Turbo E-Hybrid yang merupakan yang teratas dalam barisan. Kini, mereka menambah lebih banyak pilihan hibrid kepada barisan, seperti Panamera 4 E-Hybrid dan 4S E-Hybrid.

Model E-Hybrid baru ini mempunyai enjin V-6 turbo 2.9 liter yang telah diubahsuai. Manakala V-6 biasa dalam Panamera asas menghasilkan 348hp, V-6 dalam 4 E-Hybrid hanya menghasilkan 300hp. Tetapi apabila anda tambah motor elektrik dari sistem hibrid, kuasa total meningkat menjadi 463hp dan tork 649Nm. Itu adalah 8hp lebih daripada sebelumnya, dan Porsche mengatakan model 2024 ini dapat bergerak dari 0 hingga 100km/j dalam hanya 3.9 saat.

4S E-Hybrid menggunakan keseluruhan 348hp dari enjin turbo V-6. Apabila digabungkan dengan motor elektrik, yang menambah sehingga 187hp, 4S E-Hybrid mempunyai output total 536hp dan tork 750Nm. Walaupun ia kurang 16hp berbanding model lama, 4S E-Hybrid masih boleh bergerak dari 0 hingga 100km/j dalam 3.5 saat, dengan kelajuan tertinggi 290km/j, yang mana 10km/j lebih cepat daripada model bukan-S.

Kedua-dua model E-Hybrid mempunyai bateri baru yang sama seperti model Turbo, dengan kapasiti 21.8 kWh. Porsche mengatakan bateri ini boleh diisi penuh dalam dua setengah jam dengan pengecas AC 11-kW yang dipasang di dalamnya. Motor elektrik dipasang ke dalam transmisi PDK, yang membantu menjimatkan berat.

Model E-Hybrid dapat berjalan hanya dengan kuasa elektrik sehingga bateri habis, memberikan jangkaan jarak elektrik kira-kira 50km. Terdapat juga pelbagai mod pemanduan seperti Hibrid Auto, yang menggabungkan kuasa petrol dan elektrik berdasarkan cara anda memandu, dan E-Hold, yang menyimpan tahap bateri. Mod E-Charge menggunakan enjin untuk mengecas semula bateri.

Semua Panamera baru dilengkapi dengan suspensi udara dua chamber dengan penyerap kejutan boleh ubahsuai. Model E-Hybrid juga boleh mendapatkan Active Ride, yang menggunakan pam hidraulik untuk mengekalkan kenderaan pada tahap yang sama semasa memandu laju.

Panamera 4 E-Hybrid bermula dari $117,495 (RM563,682) dan 4S E-Hybrid bermula dari $128,795 (RM617,894). Pesanan dibuka pada penghujung Mac, dengan penghantaran bermula pada bulan September.

Memandangkan prestasi jualan domestik pengeluar kereta nasional Proton melebihi 150,000 unit pada tahun 2023, prestasi terbaiknya sejak tahun 2012, syarikat turut menetapkan semula  jangkaan di beberapa pasaran eksport. Salah satu pasaran terawalnya, Brunei Darussalam, menunjukkan  pertumbuhan luar biasa bagi tahun lepas dengan mencatat rekod jualan baharu bagi jenama Proton. 

Setahun selepas menjual 422 unit pada tahun 2022, jualan meningkat sebanyak 87% pada tahun 2023 apabila  789 unit kenderaan Proton dijual di Brunei pada tahun 2023. Prestasi luar biasa itu melonjakkan jenama itu ke  tangga kelima keseluruhan dalam jadual jualan dan memperoleh pegangan pasaran sebanyak 5.4%, naik satu  tempat dan meningkat 2.2% berbanding tahun sebelumnya. Jumlah Volum Industri (TIV) bagi negara tersebut ditutup pada 14,640 unit untuk tahun 2023, peningkatan daripada 13,000 unit bagi tahun 2022. 

Proton X50 menduduki tempat ketiga untuk jualan SUV segmen B 

Proton X50 telah menjadi model Proton siri X terlaris sejak diperkenalkan pada Oktober 2020. Lebih 100,000 unit  telah dikeluarkan dari barisan pemasangan di kilang Proton di Tanjong Malim, dan ini membuktikan popularitinya dengan pelanggan sama ada di Malaysia atau luar negara. 

(more…)

Pameran BMW Premium Selection (BPS) anjuran BMW Group Malaysia kembali ke Stadium Nasional Bukit Jalil pada 1 hingga 3 Mac ini, menawarkan pelbagai pilihan hingga 500 kenderaan premium pra-milik serta kenderaan baharu daripada BMW Group, termasuk model dari BMW 2 Series, BMW 3 Series, BMW 5 Series, BMW 7 Series dan rangkaian BMW X. Barisan kenderaan premium pra-milik Mini dan BMW Motorrad juga akan dipamerkan di acara tersebut.

Pelanggan di pameran tahunan BPS ini berpeluang menikmati pelbagai tawaran menarik, antaranya RM5,000 rebat segera dan peluang memenangi barangan eksklusif melalui cabutan bertuah apabila menempah kenderaan di pameran tersebut. Dengan hingga 500 pilihan kenderaan pra-milik BMW dan Mini yang diperakui, pelanggan juga akan menikmati hingga 10 peratus untuk peningkatan ciri Connected Drive serta pra-kelulusan pembiayaan segera melalui BMW Engage oleh BMW Group Financial Services Malaysia.

(more…)

UMW Toyota Motor Sdn Bhd (UMWT) memperkenalkan inisiatif Beyond Zero, yang selaras dengan matlamat global Toyota ke arah Neutraliti Karbon menjelang 2050. Acara itu, yang bermula pada hari ini hingga 28 Februari di Taman Teknologi Malaysia, mempersembahkan inisiatif transformasi yang mempamerkan komitmen jenama itu terhadap amalan mampan dan mesra alam. 

Acara itu turut merangkumi ikrar UMWT untuk menerajui usaha ke arah mewujudkan masa depan yang mampan dan saling berhubung. Wawasan ini melangkaui konsep automotif konvensional, membayangkan sebuah masyarakat di mana setiap individu mengejar kebahagiaan dengan membuat pilihan yang selari dengan nilai dan gaya hidup mereka. Inilah yang dinamakan sebagai pendekatan berbilang laluan ke arah Neutraliti Karbon.

Acara itu menekankan komitmen UMWT untuk menyelaraskan amalannya dengan usaha negara dan global yang lebih meluas bagi menangani perubahan iklim dan memupuk pembangunan mampan. Bagi mempamerkan komitmen Toyota yang tidak berbelah bahagi terhadap pendekatan berbilang laluan ke arah neutraliti karbon, syarikat itu menawarkan pelbagai penyelesaian elektrifikasi bagi memenuhi keperluan unik pelanggan dan rantau ini,  memastikan bahawa tiada seorang pun yang akan ketinggalan dalam perjalanan ke arah mencapai pelepasan Karbon Dioksida Sifar.

(more…)

Volkswagen telah mengubah Konsep ID. Space Vizzion, yang diperkenalkan pada November 2019, menjadi versi produksi yang dikenali sebagai ID.7 Tourer. Station wagon elektrik ini menandakan langkah masuk Volkswagen ke dalam segmen station wagon elektrik, bersama dengan jajaran model konvensional seperti Golf Variant, Passat Variant, dan Arteon Shooting Brake.

Walaupun station wagon biasanya lebih besar daripada sedan, ID.7 Tourer berkongsi panjang, lebar, dan tinggi yang sama dengan kereta sedan sejawatnya. Dengan dimensi 4961mm panjang, 1862mm lebar, dan 1536mm tinggi, serta wheelbase 2971mm, ID.7 Tourer menawarkan ruang yang mencukupi untuk penumpang dan kargo.

Sambil mengekalkan dimensi luaran yang sama, ID.7 Tourer menawarkan peningkatan kepraktisan, dengan ruang bagasi sebanyak 605 liter di belakang tempat duduk belakang, yang boleh diperluaskan sehingga 1,714 liter dengan tempat duduk belakang dilipat. Kotak atap pilihan turut meningkatkan kapasiti kargo dengan tambahan 460 liter. Tambahan pula, wagon ini menawarkan fleksibiliti untuk membawa barang-barang yang lebih panjang, dengan panjang kawasan muat hingga 1948mm apabila tempat duduk belakang dilipat.

Di dalam dan di luar, reka bentuk ID.7 Tourer konsisten dengan ID.7, termasuk atap yang lebih panjang dan bahagian belakang yang direka semula untuk meningkatkan praktikaliti. ID.7 Tourer mewarisi sunroof panoramik pilihan dengan lapisan cecair tersebar polimer (PDLC), membolehkan penumpang mengubah kejelasan dengan menekan butang.

ID.7 Tourer menggunakan motor elektrik yang sama di bahagian belakang seperti varian liftback, memberikan kuasa sebanyak 282hp dan tork sebanyak 545Nm. Versi Pro, yang tersedia semasa pelancaran, dilengkapi dengan bateri 77 kWh, manakala varian Pro S dengan bateri 86 kWh direncanakan. Bateri yang lebih besar dijangkakan dapat memberikan jangkaan sehingga 685km mengikut kitaran WLTP. Masa cas bateri berkisar dari kurang dari 30 minit hingga mencapai 10 hingga 80 peratus kapasiti, bergantung kepada saiz bateri dan kuasa cas maksimum.

Pengeluaran ID.7 Tourer akan dilakukan di kilang Emden Volkswagen di Jerman, bersama dengan model ID.7 dan ID.4 regular.

Berbeza dengan pasaran Malaysia, Hyundai Creta telah mencapai kejayaan yang luar biasa di India dengan melebihi jualan sebanyak 1,000,000 unit sejak pelancarannya pada tahun 2015. Menurut Hyundai Motor India, Creta dijual dengan kadar yang luar biasa, iaitu satu unit setiap lima minit! Selain kejayaannya di India, Creta juga telah dieksport sebanyak 280,000 unit dari negara tersebut.

Creta menyumbang 26.1% daripada jumlah jualan domestik tahunan Hyundai pada tahun 2023 dan memegang bahagian pasaran yang besar sebanyak 30.7% dalam segmen SUV sederhana.

Kini dalam generasi kedua di India, Creta menerima kemas kini baru-baru ini, yang mengakibatkan lebih daripada 60,000 tempahan untuk model baru tersebut. Dengan harga berkisar antara Rs 10,99,900 (RM63,445) hingga Rs 20,14,900 (RM116,225), Creta bersaing dengan beberapa model terkenal lain di pasaran, termasuk Kia Seltos, Maruti Suzuki Grand Vitara, Toyota Urban Cruiser Hyryder, Honda Elevate, Skoda Kushaq, Volkswagen Taigun, dan MG Astor.

(more…)

Archive

Follow us on Facebook

Follow us on YouTube