Piston.my

Berita Terkini

Telah hampir setahun sejak Proton DX, pusat digital automotif pertama negara yang menggabungkan teknologi interaktif, rekreasi, dan elemen gaya hidup, dilancarkan.

Dengan matlamat untuk menjadi pusat pembelajaran automotif dan teknologi untuk semua peringkat umur, Proton DX juga ingin membangkitkan minat dalam pembelajaran STEM di kalangan generasi muda.

STEM, yang merujuk kepada Sains, Teknologi, Kejuruteraan, dan Matematik, dianggap sebagai aspek penting dalam pembangunan modal insan bagi Malaysia, dan baru-baru ini menerima peruntukan sebanyak RM100 juta dalam bajet 2024 untuk pemberdayaan STEM. Bajet ini adalah untuk penyelenggaraan dan peningkatan fasiliti sedia ada serta pembelian peralatan.

Bagi menanam minat dan meningkatkan pemahaman dalam bidang STEM, Proton DX, sebuah pembangunan ACO Tech bekerjasama dengan Proton dan China Construction Bank (CCB), mengumumkan ketersediaannya sebagai platform penglibatan komuniti untuk penerokaan STEM.

Pusat ini menjadi tuan rumah untuk Bengkel Kereta Robotik Pelajar bulanan yang bertujuan kepada pelajar sekolah menengah. Dalam bengkel ini, pelajar akan belajar asas pengumpulan dan pemprograman kenderaan autonomi mini mereka sendiri menggunakan platform Arduino.

Lebih daripada 50 belia Malaysia dari seluruh Lembah Klang, termasuk sekumpulan 20 pelajar dari Sekolah Menengah Kebangsaan Taman Tun Dr. Ismail, telah mengambil bahagian dalam bengkel ini. Pelajar yang menyelesaikan bengkel ini akan menerima sijil dan beg hadiah.

ACO Tech berhasrat untuk berinteraksi dengan sekurang-kurangnya 200 belia Malaysia melalui bengkel ini dan aktiviti STEM yang akan datang menjelang akhir tahun 2024.

Bagi memaksimumkan fasiliti yang ditawarkan, Proton DX juga secara aktif mengalu-alukan kerjasama dari syarikat-syarikat tempatan yang mencari platform untuk menjalankan acara dan bengkel yang mempromosikan kesedaran STEM dan pendidikan di kalangan belia Malaysia. Aktiviti yang dapat memupuk perpaduan di antara komuniti tempatan juga dialu-alukan.

Proton DX juga mengalu-alukan pelawat dari pelbagai peringkat umur untuk melawat pusat ini. Pelawat dapat mempelajari teknologi dan produk ACO Tech, serta mengalami aktiviti menarik yang tersedia di Proton DX seperti Kokpit Virtual, pemanduan virtual di dalam sebuah teater yang dibina khas untuk mengalami mobiliti pintar. Proton DX juga mampu memodelkan pengalaman kokpit virtual yang disesuaikan khas untuk rakan kongsi di pameran perdagangan seperti E-Mobiliti Asia.

Proton DX mempunyai pelan lantai yang tersusun rapi yang membolehkannya menjadi ruang untuk penglibatan komuniti seperti sesi rangkaian dan kelas barista oleh barista tersijil Proton DX sendiri.

Pusat ini, yang terletak di tengah-tengah Kuala Lumpur, mempunyai ruang seluas lebih dari 5,000 kaki persegi yang mampu memuatkan sekitar 40 tetamu dengan selesa pada bila-bila masa, termasuk sebuah ruang lounge VIP peribadi dilengkapi dengan TV 86 inci untuk mesyuarat.

Pusat ini beroperasi setiap hari dari jam 10:00 pagi hingga 10:00 malam dan terletak di aras bawah, Quill City Mall, 1018, Jalan Sultan Ismail, Kuala Lumpur.

Untuk acara kerjasama, sekolah, universiti, perniagaan tempatan, dan rakan kongsi yang berpotensi boleh menghubungi melalui protondx@acotech.my atau laman Facebook atau Instagram nya.

Selepas bertahun-tahun berusaha untuk bertahan, McLaren telah dijual kepada dana kekayaan kedaulatan Bahrain, Mumtalakat. Mumtalakat, yang dulu sudah menjadi pemegang saham terbesar McLaren sebelum ini, kini telah mengambil alih kepemilikan penuh Kumpulan McLaren.

Perubahan dalam pemilikan “menandakan satu landasan penting,” menurut syarikat, dan sepatutnya membantu menyuntik lebih banyak kestabilan ke dalam syarikat selepas beberapa tahun produksi yang tidak stabil dan pemotongan kakitangan.

Syarikat Mclaren telah menghadapi masalah kewangan sejak tahun 2020. Dalam tahun-tahun berikutnya, pembuat kereta ini terpaksa melakukan pemotongan kakitangan sebanyak 1200 orang, menangguhkan sementara pengeluaran, dan menjual kedua-dua ibu pejabatnya dan koleksi warisannya untuk membayar pengeluaran model Artura.

2023-McLaren-Solus GT

“Kami gembira dengan komitmen berterusan Mumtalakat kepada McLaren melalui perjanjian ini,” kata pengerusi eksekutif Kumpulan McLaren, Paul Walsh. “Ini akan membolehkan kami terus menumpukan kepada penyampaian pelan perniagaan jangka panjang kami, termasuk pelaburan dalam produk dan teknologi baru, sambil terus meneroka perkongsian teknikal yang berpotensi dengan rakan industri,” tambah Walsh.

Perasaan beliau disokong oleh Shaikh Abdulla bin Khalifa Al Khalifa, CEO Mumtalakat: “Penyusunan semula ini dan struktur baru yang disederhanakan membentangkan McLaren untuk kejayaan dan membuka jalan strategik, yang termasuk meneroka perkongsian baru untuk meningkatkan pertumbuhan syarikat dalam tahun-tahun mendatang.”

Selain daripada bahagian kereta syarikat yang kini membina model 750S, GTS, dan Artura, Kumpulan McLaren juga memiliki majoriti pegangan dalam McLaren Racing, di mana syarikat ini menggunakan pasukan lumba termasuk Formula 1, IndyCar, Formula E, dan Extreme E.

Walaupun jauh lebih muda daripada kebanyakan pengeluar kereta warisan, McLaren telah menghasilkan kereta-kereta hebat. Dari model F1 dengan tiga tempat duduk kepada model P1 dan Senna, McLaren telah menapakkan dirinya sebagai salah satu yang pengeluar model sport yang terbaik.

Chery Malaysia telah memperkenalkan warna baru untuk sambutan Hari Raya yang akan datang.

Tiggo 8 Pro dari Chery akan kini tersedia dalam warna Aurora Green, sebuah warna hijau lembut yang kelihatan agak popular di kalangan pembuat kereta pada masa ini.

Aurora Green hanya akan tersedia untuk Tiggo 8 Pro buat masa ini, yang sesuai kerana ia adalah SUV flagship untuk jenama Chery di Malaysia.

Tiggo 8 Pro pertama kali membuat penampilannya di pasaran Malaysia pada bulan Julai 2023, dan telah memikat hati rakyat Malaysia, yang tidak menghairankan kerana ia menawarkan nilai yang mengagumkan.

Gabungan ruang dalaman yang luas, ciri-ciri canggih dan teknologi keselamatan serta enjin turbo berkuasa 2.0 liter menjadikannya sukar untuk diabaikan.

Enjin ini menawarkan 256hp dan 390Nm tork dengan kuasa dihantar ke roda hadapan melalui transmisi dual-clutch tujuh-gear.

Dalaman yang selesa dengan tujuh tempat duduk yang dikatakan yang terbaik dalam kategori ini. Ciri-cirinya termasuk Wireless Apple Carplay tanpa wayar dan Android Auto, Kamera Panorama 540 darjah, paparan dua skrin besar 24.6-inci, dan sistem audio Sony.

Ia juga menawarkan pelbagai Sistem Bantuan Pemandu Advance seperti Adaptive Cruise Control, Lane Keep Assist dan Pengesanan Titik Buta, di antara yang lain.

Tetapi apa yang benar-benar mengagumkan adalah tahap kemasan pendalaman yang ditawarkannya. Ini dicapai dengan menggunakan Kaca Akustik yang kedap bunyi yang menjadikan dalaman senyap dan terasing dari kesibukan dunia di luar.

Tiggo 8 Pro dari Chery adalah salah satu SUV terbaik dalam segmen hari ini, dan Aurora Green yang baru menambah sentuhan kelas kepada SUV yang sudah menawan ini. Walau bagaimanapun, anda perlu cepat jika anda menyukai warna itu kerana ia hanya tersedia kepada 120 unit, memberikan sentuhan eksklusiviti.

Dengan harga RM159,800, Tiggo 8 Pro dilengkapi dengan pakej jaminan yang komprehensif yang termasuk liputan 7 tahun atau sehingga 150,000km, bersama dengan 5 tahun servis buruh percuma.

Pelanggan juga mempunyai pilihan untuk meningkatkan liputan mereka dengan menambah jumlah tambahan RM2,000 untuk Pakej Jaminan Diperluas, yang menyediakan jaminan 10 tahun atau 1,000,000KM untuk enjin kenderaan mereka.

Selain itu, Chery Malaysia kini menawarkan Pakej Extra Peace of Mind, yang termasuk jaminan kenderaan yang diperluas selama 10 tahun atau 1,000,000KM dan servis pemeliharaan 7 tahun, semua ini hanya dengan RM 11,600.

Jadi, adakah Chery Tiggo 8 Pro SUV terbaik dalam segmen ini? Adakah ia pembelian yang lebih baik daripada Proton X90? Baca ulasan lengkap kami tentang Tiggo 8 Pro di sini, atau lihat video perbandingan di bawah:

Galeri Penuh:

Mini Cooper baharu didatangkan dengan pilihan enjin yang berbeza, termasuk enjin elektrik dan petrol. Mini Cooper S mempunyai enjin petrol berkuasa yang memberikan pengalaman pemanduan yang menyeronokkan.

Dengan enjin turbo 2.0 liter yang mengeluarkan 204hp dan tork 300Nm, Mini Cooper S boleh pergi dari 0 hingga 100km/j dalam masa 6.6 saat. Ia direka untuk pengendalian tangkas, jadi anda boleh menikmati memandu di mana-mana jalan.

Anda boleh memilih daripada empat trim berbeza untuk Mini Cooper S. Trim Klasik menawarkan lebih banyak warna untuk badan dan bumbung. Warna Ocean Wave Green memberikan rupa yang sejuk, terutamanya dengan bumbung putih dan penutup cermin.

Di dalam, Trim Klasik mempunyai permukaan hitam-biru dan tempat duduk yang selesa dalam kelabu atau hitam. Reka bentuk dalaman bergaya, dengan corak houndstooth berlubang dan jahitan biru.

Walaupun ia kecil di luar, Mini Cooper S sangat menyeronokkan. Ia mempunyai trek yang lebih luas untuk pemanduan yang lebih baik dan dilengkapi dengan ciri keselamatan seperti Safe Exit dan Parking Assistant. Selain itu, ia mempunyai pembantu suara untuk membantu anda semasa memandu.

Mercedes-Benz USA telah memperkenalkan Mercedes-AMG CLA 45 S “Edisi 1,” model edisi terhad yang direka untuk meningkatkan prestasi dinamik portfolio AMG CLA. Terhad kepada hanya 25 unit untuk pasaran A.S., model edisi khas ini menampilkan elemen reka bentuk luaran dan dalaman yang unik, bersama-sama dengan set lengkap peralatan standard. Berharga $81,195 (RM385,716), Mercedes-AMG CLA 45 S “Edisi 1” 2024 dijangka tiba tidak lama lagi di pengedar A.S.

Edisi 1 menyerlah dengan cat Manufaktur Mountain Grey Magno dan grafik tersendiri di sepanjang profil kenderaan, menampilkan logo AMG dan corak AMG dalam reka bentuk bendera berkotak-kotak. Aksen reka bentuk eksklusif dalam warna oren, Pakej Malam AMG Plus, dan Pakej Aerodinamik AMG dengan front splitter dan spoiler belakang yang lebih besar meningkatkan watak dinamik. Roda AMG hitam matte 19-inci dan  brek AMG Performance merah memberikan kontras yang menarik.

Di dalam, Edisi 1 menampilkan tempat duduk AMG Performance dengan upholsteri mikrofiber hitam dan jahitan oren, menawarkan sokongan luar biasa semasa pemanduan dinamik. Tempat letak kepala memaparkan penjenamaan “CLA 45 S” dalam warna oren. Aksen yang menarik diteruskan ke panel instrumen dengan jahitan kontras oren, panel pintu AMG bercahaya merah dan lampu merah khusus Edisi 1. Bahagian dalaman dilengkapkan lagi dengan stereng AMG Performance dalam kulit Nappa/microfiber dan trim AMG dalam aluminium dan hitam, sepadan dengan grafik luaran.

Di bawah hud, enjin M139 pengecas turbo AMG 2.0 liter Handcrafted menghasilkan 416hp dan 500Nm tork, membolehkan coupe sporty ini memecut dari 0 hingga 100km/j dalam hanya 4.0 saat. Standard AMG Performance 4MATIC+ pacuan semua roda boleh ubah sepenuhnya dengan AMG Torque Control memastikan prestasi pemanduan dinamik. Dilengkapi dengan multi-plate clutch yang dikawal secara elektronik pada differential belakang, sistem ini membenarkan pengagihan kuasa berubah antara gandar hadapan dan belakang, serta antara roda belakang kiri dan kanan, meningkatkan lagi keupayaan prestasi.

Dalam kehangatan amalan menderma pada bulan Ramadan yang mulia ini dan sambutan Aidilfitri bakal menjelma, smart Malaysia menawarkan diskaun eksklusif 30% ke atas kadar bayaran pengecasan awam untuk pemilik kereta smart, khas untuk pembayaran melalui Aplikasi Hello smart. Inisiatif ini adalah hasil daripada kerjasama erat dengan Penyedia Perkhidmatan Pengecasan (CPO) melalui integrasi sistem di atas talian.  Tempoh sah dari 6 hingga 14 April 2024, promosi ini ditawarkan khusus untuk kemeriahan ‘Balik Kampung’, menjadikan perjalanan lebih mudah dan berpatutan buat pelanggan.

Manfaatkan penjimatan 30% dengan Aplikasi Hello smart yang memberikan pengguna akses ke rangkaian stesen pengecasan di seluruh negara, dengan lebih 1,000 pengecasan awam telah disediakan. Pemilik boleh mencari lokasi pengecasan yang berhampiran, memeriksa status penggunaan stesen, dan memulakan sesi pengecasan dengan mudah. Selain itu, kemudahan ini meliputi stesen rakan kongsi seperti Gentari, JomCharge, dan chargEV di lebih daripada 400 lokasi di seluruh negara, termasuk pusat membeli-belah, bangunan pejabat, dan fasiliti tempat letak kereta awam.

(more…)

Archive

Follow us on Facebook

Follow us on YouTube