Piston.my

BMW Mendaftar Tanda Dagangan ‘iM3’ Menandakan Potensi Pelancaran M3 Elektrik

BMW sedang membuat kemajuan dalam rangkaian kenderaan elektrik (EV) mereka, dengan permohonan tanda dagangan terkini menunjukkan pendekatan penamaan yang mudah difahami. Model 5 Series elektrik akan dinamakan i5. Sekarang, BMW bersiap sedia untuk pelancaran M3 elektrik, dengan mengemukakan permohonan tanda dagangan untuk nama “iM3” di Jerman.

2022 BMW M3 Competition Sedan
BMW M3 Competition Sedan 2022

Walaupun ada kemungkinan kekacauan pengucapan dalam bahasa Inggeris (“I am three”), BMW, yang terkenal dengan tatanama unik seperti i8, kelihatan cenderung kepada penamaan iM3.

BMW M3 CS 2023

Bahagian M BMW telah menunjukkan komitmen yang kuat kepada elektrifikasi. Walaupun i4 M50 dengan kuasa empat motor adalah sebahagian daripada rangkaian, ia adalah dalam kategori M Performance. BMW kini sedang menguji jentera kuasa canggih ini dalam i4 M50, dengan harapan ia akan digunakan dalam M3 elektrik yang akan datang, yang kemungkinan dibina di atas platform Neue Klasse yang baru.

BMW Vision Neue Klasse

Walaupun BMW tidak menyatakan jangka waktu untuk M3 elektrik atau pengenalan 3 Series elektrik baru, petunjuk dari tanda dagangan terkini menunjukkan bahawa gelaran iM3 mungkin akan digunakan apabila M3 elektrik akhirnya tiba di pasaran, dengan jangkaan sekurang-kurangnya beberapa tahun menanti.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan

Archive

Follow us on Facebook

Follow us on YouTube