Piston.my

Mini Memperkenalkan Aceman Baharu dengan Dua Pilihan Powertrain

Mini Aceman ialah kemasukan terbaru Mini ke dalam segmen SUV subkompak, menawarkan gabungan ketangkasan bandar dan praktikal crossover. Dengan elemen reka bentuk yang dipinjam daripada Cooper hatchback dan Countryman SUV, Aceman mempersembahkan pakej tersendiri dan serba boleh.

Pendirian silangnya ditekankan oleh pelapisan plastik hitam matte, skid plate dan rel bumbung, manakala ciri reka bentuk Mini yang ikonik seperti wraparound greenhouse dan bumbung terapung kekal menonjol. Barisan ini termasuk empat kemasan, Essential, Classic, Favoured, dan JCW, masing-masing dengan sentuhan penggayaan yang unik, dan rim aloi antara 17 hingga 19 inci.

Di bahagian dalam, Aceman menawarkan kabin lima tempat duduk dengan 300 liter ruang kargo, menampilkan skrin sentuh OLED bulat 9.44 inci dan infotainmen Sistem Operasi Mini 9. Mod Pengalaman Mini dan Pembantu Peribadi Pintar “Spike” meningkatkan pengalaman pemanduan, manakala sistem advanced driver assistance memastikan keselamatan di jalan raya.

Dua pilihan rangkaian kuasa elektrik tersedia, dengan Aceman E peringkat permulaan menampilkan pek bateri 40.7 kWj dan motor 181hp, dan Aceman SE yang menawarkan pek bateri 54.2 kWj dan motor 215hp. Kedua-dua model menjanjikan pemanduan yang cekap dan bebas pelepasan CO2 dan memenuhi keperluan dan keutamaan pemanduan yang berbeza.

Mini Aceman dijadualkan mula dijual di pasaran seperti China dan Eropah akhir tahun ini, dengan pengeluaran pada mulanya bermula di China dan berkembang ke kilang Oxford Mini di UK pada 2026. Dengan gabungan reka bentuk ikonik Mini dan teknologi powertrain elektrik, Aceman menyasarkan untuk memberi impak yang ketara dalam segmen SUV subkompak.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan