Piston.my

Chery Tiggo 7 Pro Dipratonton – Tersedia untuk Tempahan dengan Anggaran Harga Bawah RM130k

Chery Malaysia memperkenalkan kenderaan kedua mereka yang untuk tahun ini, Chery Tiggo 7 Pro, rakan sejati untuk rakyat Malaysia di jalan raya.

Chery Malaysia terus berkembang selepas berjaya melancarkan kenderaan elektrik pertama Chery, Omoda E5 awal bulan ini. Hari ini, jenama automotif China memperkenalkan pula secara eksklusif, Tiggo 7 Pro yang sangat dinantikan kepada rakan media serta rakan pengedar.

Tiggo 7 Pro akan ditawarkan bersama-sama dengan Tiggo 8 Pro yang bersaiz lebih besar di Malaysia, seterusnya memperluas rangkaian keluarga Tiggo di Malaysia. Dikenali sebagai ‘pelindung keluarga’, siri Tiggo melambangkan keselamatan, kebolehpercayaan, dan pengalaman pemanduan yang lancar.

SUV yang mempunyai lima tempat duduk ini kompak dan menawarkan ciri keselamatan terkini dan prestasi yang cekap, memastikan perjalanan yang menyeronokkan untuk pemandu dan penumpang.

Semasa sesi previu di KL Wellness City, Pengarah Produk Chery Malaysia, Michael Chew memperkenalkan Tiggo 7 Pro kepada rakan media serta berkongsi ciri-ciri penting kereta itu.

Berikut adalah di antara ciri-ciri penting Chery Tiggo 7 Pro:

Tiggo 7 Pro membanggakan enjin Turbo 1.6L yang robust, menghasilkan 197HP yang mengagumkan dan tork yang hebat sebanyak 290Nm, dipadankan dengan sempurna dengan Transmisi Dwikuasa 7-kelajuan (DCT), gabungan ini memastikan penghantaran kuasa yang lancar dan kecekapan yang luar biasa, semua sambil mengekalkan penggunaan bahan api yang kompetitif pada 7.0L/100km.

Tiggo 7 Pro dilengkapi dengan Sunroof Panoramik, menambah sentuhan keseronokan dan kegunaan kepada pengalaman pemanduan anda. Dengan sentuhan butang, anda boleh membuka sunroof untuk membolehkan udara segar dan cahaya semulajadi masuk ke dalam kabin, meningkatkan keselesaan secara keseluruhan di jalan raya. Sama ada anda melalui
bandar atau memulakan perjalanan hujung minggu, sunroof menyediakan pemandangan luas langit, mencipta rasa kelonggaran dalam kabin.

Membezakan diri daripada sistem hiburan tradisional, Tiggo 7 Pro dilengkapi dengan Skrin Berkembar Terintegrasi 24.6″. Reka bentuk inovatif ini menggabungkan dua skrin menjadi satu paparan yang lancar, memberikan penampilan moden dan sofistikated kepada interior kenderaan.

Dengan adanya Wireless Apple CarPlay dan Android Auto pemandu boleh mengintegrasikan telefon pintar yang serasi dengan sistem hiburan kenderaan tanpa perlu sambungan fizikal. Ciri ini membolehkan akses kepada pelbagai aplikasi, navigasi, muzik, dan fungsi lain secara langsung dari paparan kenderaan. Dengan menghapuskan keperluan untuk
kabel, ia menyediakan pengalaman yang lebih mudah dan kabin yang lebih kemas, meningkatkan keselesaan dan keselamatan pemandu.

Pencahayaan Ambient yang boleh Dikustomisasi dan Sistem Audio Premium Nikmati perjalanan yang penuh dengan muzik dalam Tiggo 7 Pro, dilengkapi dengan Sistem Audio Sony premium. Dengan kualiti bunyi yang luar biasa disampaikan melalui 8 pembesar suara, setiap perjalanan menjadi lebih mendalam dan menyeronokkan untuk semua penumpang. Dalaman Tiggo 7 Pro boleh disesuaikan dengan pencahayaan ambient dengan warna palet 64 warna, meningkatkan lagi reka bentuknya yang sudah elegan.

Keperluan untuk kekal berhubung semasa dalam perjalanan adalah penting. Tiggo 7 Pro memastikan telefon anda dicas dengan pantas dengan pengecas tanpa wayar 50W dalam kenderaan, yang turut menampilkan sistem penyejukan aktif yang berkesan mengurangkan suhu telefon semasa dalam proses pengecasan.

Keselamatan merupakan keutamaan utama bagi Tiggo 7 Pro yang dilengkapi dengan generasi terkini Advanced Driver Assistance System 2.5 (ADAS 2.5). Ia mengintegrasikan sensor-sensor canggih, kecerdasan buatan, dan ciri-ciri sambungan, mengubah konsep memandu dan menetapkan standard baru untuk sistem bantuan pemandu lanjutan dalam pasaran kenderaan elektrik dengan 16 fungsi.

16 Fungsi ADAS 2.5 yang ditampilkan dalam Tiggo 7 Pro ialah Front Collision Warning (FCW), Adaptive Cruise Control (ACC), Multi Collision Brake (MCB), Door Open Warning (DOW), Integrated Cruise Assist (ICA), Rear Collision Warning (RCW), Lane Departure Prevention (LDP), Blind-spot Detection (BSD), Autonomous Emergency Braking (AEB), Lane Departure Warning (LDW), Traffic Jam Assistant (TJA), Rear Cross Traffic Braking (RCTB), Rear Cross Traffic Alert (RCTA), Lane Change Assist (LCA), Lane Departure Reminder (LDR), Emergency Lane Keeping (ELK).

Ideal untuk perjalanan jauh dan pengembaraan luar, Tiggo 7 Pro direka dengan tapak kulit berkualiti tinggi pada semua tempat duduk, menawarkan rasa mewah yang juga mudah dijaga. Tempat duduk hadapan menawarkan keselesaan tambahan dengan ciri ventilasi mereka, memastikan pengalaman yang menyenangkan semasa memandu jauh.

Dengan ukuran 4513mm (panjang) dan wheelbase 2670mm, ia menyediakan ruang yang mencukupi untuk penumpang dan kargo. Kapasiti bagasi yang besar, iaitu 475L sehingga 1672L memastikan anda mempunyai ruang yang selesa untuk menyimpan pelbagai barang yang ingin dibawa. Dengan ketinggian 1696mm dan ground clearance 175mm, dan lebar
1862mm, Tiggo 7 Pro menggabungkan fungsi dan kepraktisan dalam SUV harian, mencipta pengalaman yang membuat setiap perjalanan menjadi sesuatu yang dinantikan. Sebagai rujukan, Tiggo 8 Pro mempunyai panjang 4722 mm lebar 1860 mm, dan jarak roda 2710 mm.

Tiggo 7 Pro akan ditawarkan dalam empat warna; Bloodstone Red with Black Roof, Carbon Black, Vanilla Blue dan Khaki White with Black Roof dengan harga anggaran RM130,000.

Bermula hari ini (25 Mac), pelanggan boleh membuat tempahan Tiggo 7 Pro, dan SUV tersebut akan dipamerkan di semua pusat pameran Chery di seluruh negara bermula April 2024. Pelanggan boleh mula menerima kereta Tiggo 7 Pro yang dibeli menjelang akhir Mei 2024.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan